Peace

Nansen Center for Peace and Dialogue

  • Facebook
  • RSS
  • Twitter
  • YouTube
  • Om oss
  • Dialog
  • Kurs
  • Våre Publikasjoner
  • Forskning
  • Språk: Norsk
    • English English
    • Norsk Norsk
    • Español Español

Kai Nygaard 25. januar 2021

20 år siden Benjamin ble drept – det angår oss alle

Benjamin Hermansen ble drept av nynazister på Holmlia i Oslo for 20 år siden. Debatten om rasisme ble heftig – men fortsatt sliter vi med å føre de dype samtalene.

Hendelsen 26. januar 2001 rystet de fleste av oss og satte fyr på debatten om rasisme og nazisme på nasjonalt nivå. Siden den gang har mye skjedd i Norge, men Nansen Fredssenter sin erfaring er at det fortsatt er vanskelig å snakke om rasisme på en ærlig, grundig og selvransakende måte.

Rasisme er en del av samfunnet vårt her og nå, i dag – rasisme er ikke bare en del av fortiden. Og vi har alle et ansvar for ikke å snu oss bort, men heller møte det, granske oss selv og våre egne tilbøyeligheter.

De fleste av oss berøres sterkt av så ekstreme og eksplisitte uttrykk for rasisme som drapet på Benjamin var, men like fult har vi et ansvar for å ta tak i den mer vanlige hverdagsrasismen som daglig varsles om i alle deler av samfunnet. 

Og vårt eget område Innlandet og Lillehammer er ikke noe unntak. Flere nyere eksempler viser oss det, blant annet fra Elverum (Bulhan-familien som har opplevd trakassering, vold og grov rasisme) og på Gjøvik (opplevelser av trakassering mot det afrikanske miljøet under korona-pandemien). Det er heller ikke mange år siden nynazister samlet seg i Lillehammers egen gågate.

På tirsdag lanserer Likestillingssenteret rapporten «Minoritetsungdoms opplevelser av rasisme i Innlandet». Der forteller unge minoritetsinnlendinger om sine erfaringer med rasisme i skolen og i veien inn i arbeidslivet, samt den negative påvirkningen det har for deres psykiske helse og følelse av tilhørighet i fylket vårt. Rapporten forteller historier som burde berøre oss alle, og disse hendelsene er en del av vår felles historie!

(Fortsetter etter bildet)

Nansen Fredssenter deltar i en mobilisering for at Innlandet tar del i en korona-tilpasset markering i Benjamins minne. Den 26. januar inviteres hele Norge til å delta i ett minutts stillhet kl. 11.59, samt tenne lys for Benjamin og de som fortsetter å kjempe.

I tillegg til denne minnesmarkeringen for ettertanke og stillhet inviterer vi Innlandet til å sette søkelys på rasisme i Norge i 2021, og vi har levert en sjekkliste for hvordan man skaper antirasistiske kommuner til fylkets 46 ordførere. Vi håper ordførerne våre vil bevise at de tar rasismen på alvor, ikke bare i form av pene ord, men i form av handling!

De neste dagene oppfordrer vi alle til å lære om og diskutere rasisme. Dersom vi greier å gå inn i de åpne og lyttende samtalene har vi større sjans til å unngå slike ekstreme handlinger som drapet på Benjamin var. Gjennom dialog kan vi sammen bevege oss mot et mer inkluderende og varmere samfunn for alle.

Den 26. januar minnes vi Benjamin i fellesskap, i dagene før og alle dager etter bretter vi opp ermene. Benjamin døde ikke forgjeves – takk for at dere blir med i kampen for et inkluderende og rasismefritt Innlandet! #GlemIkke

Tekst: Siri Syverud Thorsen – dialogkoordinator ved Nansen Fredssenter

Publisert: 25. januar 2021. Teksten har også stått på trykk som leserinnlegg i Gudbrandsdølen Dagningen (GD).

Organisasjonene bak Innlandsmarkeringen er: Afryea Collective, Black History Month Norway, Salam, Likestillingssenteret, Norsk Folkehjelp, Randsfjordmuseet og Nansen Fredssenter, med ekstra takk til Organisasjonen Mot Offentlig Diskriminering

Filed Under: Ukategorisert

Kontaktinformasjon

Nansen Fredssenter
Bjørnstjerne Bjørnsons gate 2
2609 Lillehammer
Norge
+47 612 55 500
post@peace.no

Søk

Nansen Fredssenter

Nansen Fredssenter er et kunnskapssenter og møtepunkt for dialog og fredelig konflikthåndtering. … Read more

Feedback

Feedback from the Intensive Dialogue Workshop for … Read more

Newsletter

Subscribe to our mailing list

* indicates required



Newsletter

Email Format

Please select all the ways you would like to hear from Nansen Center for Peace and Dialogue:


You can unsubscribe at any time by clicking the link in the footer of our emails. For information about our privacy practices, please visit our website.

We use MailChimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to MailChimp for processing. Learn more about MailChimp’s privacy practices here.


Nyhetsarkiv

Donasjoner

Vi tar gjerne imot støtte til dialogprosjekter i inn og utland. Sponsorer kan gi støtte til individuelle prosjekter så vel som generell støtte, som da vil bli brukt hvor det trengs mest. Alle sponsorer får beskjed om hvordan støtten de gir ble brukt.

Ta gjerne kontakt via telefon eller epost om du ønsker å støtte arbeidet vårt.

Siste innlegg

  • Juni: Kurs i fasilitering av dialog
  • Kurs i fasilitering av folkedialoger
  • Februar: Digitalt introduksjonskurs i dialog og endring av konflikter
  • Nå skal dialog bli en del av verktøykassa for å dempe konflikter i villaksnæringa
  • – Man må ikke sette himmel og helvete i bevegelse for å ta på joggesko og komme seg ut

Kontakt oss

Nansen Center for Peace and Dialogue
Bjørnstjerne Bjørnsons gate 2,
2609 Lillehammer
Norway
+47 612 55 500
post@peace.no