Peace

Nansen Center for Peace and Dialogue

  • Facebook
  • RSS
  • Twitter
  • YouTube
  • Om oss
  • Dialog
  • Kurs
  • Våre Publikasjoner
  • Forskning
  • Språk: Norsk
    • English English
    • Norsk Norsk
    • Español Español

Kai Nygaard 7. mai 2019

Skoleelever fra Bosnia-Hercegovina besøkte Lillehammer

Elever fra videregående skole i Stolac (Bosnia-Hercegovina) og Lillehammer deltok på en dialog-sesjon med tema identitet og fordommer.
Å være bevisst egne fordommer er en aktuell og viktig tematikk både i konfliktområder og i arbeid med norske ungdommer.

Fredsavtalen i Bosnia-Hercegovina ble inngått i 1995, men segregering er fortsatt en stor utfordring. Bevisstgjøring av fordommer og egen identitet stod på programmet under en dialog-sesjon på Nansen Fredssenter.


-Blant elevene som besøkte Lillehammer var både kroater og bosniaker. De lever i et segregert land og skolesystem. De går på samme skole, men ikke på samme skift. De har ulikt pensum og forskjellige lærere, forteller Chro Borhan, dialogrådgiver ved Nansen Fredssenter.

En utfordring er at de naturlige møteplassene mellom folkegruppene ble langt færre etter krigen.

-De unge fra Bosnia-Hercegovina snakket om at de ønsker dialog med lokalpolitikere for å finne alternative skolemodeller, forteller Borhan.

Utvekslingen mellom skoleelever fra Lillehammer og byen Stolac i Bosnia-Hercegovina har pågått helt siden 2011. Å lære om hverandres kultur og utdanningssystem er blant gevinstene. I starten av mai var den 7. gruppen på plass i Lillehammer.

Elevene fra Balkan og vertskapet fra Lillehammer tilbragte en halv dag sammen i Blåsalen på Nansen Fredssenter, der de deltok på en dialog-sesjon med tema identitet og fordommer.

-Vi jobbet med bevisstgjøring av identitet, som igjen påvirker hvordan vi opptrer som enkeltindivid og i gruppe. Øvelsene bidrar til refleksjon rundt problematikk som er universell og gyldig uansett hvor vi bor eller kommer fra, forklarer Borhan.

Elevene hadde deretter gruppesamtaler om hvilke forhold de har til felles.

-Her ble nok en del elever overrasket, forteller Anita Rapp-Ødegaard, Dembra-koordinator ved Nansen Fredssenter.

-Flere kommenterte at de ikke hadde forventet å ha så mye til felles på tvers av gruppene, fortsetter hun.

Samtalene spant videre rundt vår egen gruppes fordommer mot andre og andres fordommer mot oss, i tillegg til betydningen av den individuelle identiteten innad i grupper.

-Å være bevisst egne fordommer er en aktuell og viktig tematikk både i konfliktområder og i arbeid med norske ungdommer. Som oftest må vi grave litt for å oppdage egne fordommer, men å øve oss på å se forbi gruppetilhørighet i møte med andre mennesker gir flere gevinster, sier Rapp-Ødegaard, som gjennom programmet Dembra jobber tett på skoler i Hedmark og Oppland.

Nansen-senterne på Balkan har i flere år jobbet for å skape møteplasser mellom segregerte grupper. Læreren Draginja Dada Topić har tidligere fortalt på peace.no at det er mindre vold på skolen der hun jobber i byen Prijedor, etter at de har arbeidet med Nansen-metoden.

I september reiser elever fra Lillehammer til en gjenvisitt. Det er Oppland Fylkeskommune som har bidratt med midler til utvekslingen, og årets besøk har også blitt støttet med midler fra Nansen Fredssenter.

-Det er viktig at det internasjonale samfunnet fortsetter å bidra til å skape muligheter for utveksling og møteplasser for de unge, sier Chro Borhan.

Elever og lærere fra Lillehammer og Stolac videregående skole i Blåsalen på Nansen Fredssenter, sammen med ansatte ved fredssenteret.

 

Tekst og foto: Kai Eldøy Nygaard

Publisert 7. mai 2019

 

Filed Under: Ukategorisert

Kontaktinformasjon

Nansen Fredssenter
Bjørnstjerne Bjørnsons gate 2
2609 Lillehammer
Norge
+47 612 55 500
post@peace.no

Søk

Nansen Fredssenter

Nansen Fredssenter er et kunnskapssenter og møtepunkt for dialog og fredelig konflikthåndtering. … Read more

Feedback

Feedback from the Intensive Dialogue Workshop for … Read more

Newsletter

Subscribe to our mailing list

* indicates required



Newsletter

Email Format

Please select all the ways you would like to hear from Nansen Center for Peace and Dialogue:


You can unsubscribe at any time by clicking the link in the footer of our emails. For information about our privacy practices, please visit our website.

We use MailChimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to MailChimp for processing. Learn more about MailChimp’s privacy practices here.


Nyhetsarkiv

Donasjoner

Vi tar gjerne imot støtte til dialogprosjekter i inn og utland. Sponsorer kan gi støtte til individuelle prosjekter så vel som generell støtte, som da vil bli brukt hvor det trengs mest. Alle sponsorer får beskjed om hvordan støtten de gir ble brukt.

Ta gjerne kontakt via telefon eller epost om du ønsker å støtte arbeidet vårt.

Siste innlegg

  • Juni: Kurs i fasilitering av dialog
  • Kurs i fasilitering av folkedialoger
  • Februar: Digitalt introduksjonskurs i dialog og endring av konflikter
  • Nå skal dialog bli en del av verktøykassa for å dempe konflikter i villaksnæringa
  • – Man må ikke sette himmel og helvete i bevegelse for å ta på joggesko og komme seg ut

Kontakt oss

Nansen Center for Peace and Dialogue
Bjørnstjerne Bjørnsons gate 2,
2609 Lillehammer
Norway
+47 612 55 500
post@peace.no