
Den internasjonale sommerskolen ved Universitetet i Oslo tiltrekker seg hundrevis av studenter fra hele verden. I juni var Nansen Fredssenter vertskap for de som ønsket å forstå hvordan konflikter kan håndteres gjennom dialog.
En av deltakerne var Moses Ray Ogwang, som til daglig har en lederjobb i Ugandas helsevesen.
-Dette kurset vil hjelpe meg til å bli en bedre leder. Vi ser at store uenigheter kan føre til at helseprogrammer svikter. Og når vi feiler, da lider folk. Når jeg reiser hjem vil jeg fremme dialog i teamet mitt, fortalte Ogwang.
Yodunika Seneviratne fra Sri Lanka jobber ved Universitetet i Colombo og holder forelesninger i fredsstudier:
-Mange konflikter oppstår på grunn av feilkommunikasjon eller sammenbrudd mellom partene. Dialogen er essensielt for å bevege seg videre, sa hun.
-Dialog bidrar til å skape et miljø for forståelse og lytting, og på den måten kan vi ta flere kloke beslutninger, forklarte Seneviratne.

Seinn Seinn Min fra Myanmar jobber for leger uten grenser:
«Jeg forstod hvilke utfordringer forskjellene mellom mennesker kan skape, da jeg begynte å jobbe med fordrevne etniske grupper langs grensen mellom Thailand og Myanmar» skriver Min i et innlegg på peace.no.
-Etter dette seminaret vil jeg reise til Pakistan med Leger uten grenser, og jeg tror disse dialogmetodene vil bli svært nyttige, sa hun.
Chro Borhan er koordinator for Dialog-sommerskolen. Hun fortelle at motivasjonen for å delta varierer.
-Noen av deltakerne vil bruke dialog til å skape positiv samfunnsendring. Andre ønsker å lære et verktøy som kan brukes i politisk arbeid, eller å for å forbedre akademisk prestasjon. Relasjoner i privatlivet er også en vanlig motivasjon, forteller Borhan.
For å lese hele artikkelen, gå til vår engelske nettside.
Dialog-sommerskolen er et samarbeid mellom Den internasjonale sommerskolen ved Universitet i Oslo (ISS), Nansen Fredssenter og syv universiteter i USA.

Tekst og foto: Kai Eldøy Nygaard
Publisert 3. juni 2019